Međunarodni foto natječaj posvećen očuvanju smeđeg medvjeda i suživotu medvjeda i čovjeka, FINDING BEARINGS, završio je prošli tjedan. 33 fotografa iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Poljske i Rumunjske prijavila su ukupno 86 fotografija.

Međunarodni stručni žiri započeo je s odabirom selekcijom fotografija za postav putujuće izložbe fotografija. Nakon toga odabrat će 3 pobjednika koji će osvojiti pakete »medvjedu prijateljskih« proizvoda.

Članovi žirija su:

Petra Draškovič Pelc (Slovenija), profesionalna fotografkinja, turistička vodička i ljubiteljica prirode s doktoratom iz biomedicinskih znanosti. Njene fotografije, koje naglašavaju ljepotu prirode i ljubav prema njenom očuvanju, objavljene su kako u slovenskim tako i u međunarodnim časopisima. Petra je suradnica projekta LIFE DINALP BEAR, zadužena za razvoj ekoturizma.

 

 

Paul Jedriško (Hrvatska), inženjer lovstva i zaštite prirode, zaposlen kao lovnik u Ravnoj Gori. Iskusni je fotograf divljih životinja s 15 godina iskustva i prakse. Dobitnik je brojnih uvaženih fotografskih priznanja.

 

 

Stefan Knöpfer (Austrija), umjetnik i biolog koji se smeđim medvjedima počeo baviti prije 10 years ago. Danas putuje Europom i pomaže zlostavljanim i zanemarenim medvjedima da započnu novi život. Njegov interes za fotografiju započinje kao potreba, ali se razvija u priliku da prikaže nježnost, ljepotu i jedinstvenost ovih čudesnih životinja. Umjetnost koju stvara proizlazi iz njegove fascinacije čudima prirode.

 

Otvorenje izložbe fotografija života s medvjedima održat će se 25. svibnja u Prirodoslovnom muzeju Slovenije, a moći će se pogledati do kraja kolovoza. Dobitnike nagrada proglasit ćemo na otvorenju izložbe, a sve autore fotografija detaljnije ćemo informirani nakon 10. svibnja. U rujnu 2017. godine izložba će gostovati u Austriji, a nakon tog gostovanja moći ćete ju pogledati i u Hrvatskoj.