AKCIJA C.7 – Prihranjivanje medvjeda strvinama u Sloveniji

U suradnji s lokalnim lovcima uspostavit ćemo eksperimentalno prihranjivanje medvjeda strvinama divljih parnoprstaša na 20 odabranih hranilišta koji se trenutačno opskrbljuju kukuruzom i voćem (vidi Akciju A.5). Kako bismo bolje razumjeli utjecaje hranjenja medvjeda lešinama i usporedili to s hranjenjem samo s kukuruzom i voćem, u prvoj godini pola (10) hranilišta bit će opskrbljeno lešinama i druga polovina (10) samo s kukuruzom i voćem, i obrnuto sljedeće godine. Kako bismo pratili djelotvornost prihranjivanja medvjeda strvinama, koristit ćemo automatske videokamere, izravna promatranja i telemetriju (vidi Akciju D.1).

Kako djelotvornost hranjenja medvjeda strvinama nije dobro shvaćena, rezultati ove akcije vjerojatno će imati važno značenje za buduće upravljanje medvjedima. Ova bi akcija mogla biti važna i za vrijeme trajanja projekta LIFE DINALP BEAR. Unutar zadatka pribavit će se dodatni izvori životinjske hrane za medvjede, što će nadomjestiti ostale prirodne strvine koje se trenutačno uklanjaju iz ekosustava zbog slabe osviještenosti javnosti i nekih upravljača o njihovoj važnosti. Dodatni izvori hrane životinjskog podrijetla nadomjestiti će i ljudske izvore hrane, koji će se ukloniti u sklopu Akcije C.1.

Koristit ćemo automatske IC videokamere kako bismo snimili medvjede kako se hrane divljim papkarima kako bi se prikazalo da je hranjenje strvinama važan dio funkcioniranja ekosustava i da su strvine važne za medvjede. Snimke će se koristiti u sklopu akcija za podizanje razine svijesti javnosti (E.1 i E.2).

 

Feeding site use and food type preference of brown bears in Slovenia

 

Vijesti akcije C.7