Zaključil se je mednarodni fotografski natečaj na temo varstva rjavega medveda in uspešnega sobivanja med človekom in medvedom, FINDING BEARINGS. Na natečaj je prispelo 86 fotografij 33 avtorjev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije,Poljske in Romunije.

Z delom je že pričela mednarodna komisija, ki bo izbrala prejemnike treh glavnih nagrad ter določila dela, ki bodo predstavljena na potujoči razstavi.

Komisijo sestavljajo:

Petra Draškovič Pelc (Slovenija), fotografinja, turistična vodnica, ljubiteljica narave in tudi doktorica znanosti, ki se s fotografijo ukvarja tudi poklicno. Svoja dela objavlja v slovenskih in mednarodnih revijah, kjer v svojih zgodbah skuša poudariti ljubezen do narave in njenega ohranjanja. S projektom LIFE DINALP BEAR sodeluje na področju ekoturizma.

 

 

Paul Jedriško (Hrvaška), inženir lovstva in varstva narave, ki je zaposlen kot revirni lovec na področju Ravne Gore. Je naravoslovni fotograf, ki se s fotolovom ukvarja zadnjih 15 let. Za svoje delo je v tem času prejel številne ugledne nagrade.

 

Stefan Knöpfer (Avstrija), umetnik in biolog, ki je pri svojem delu močno povezan z naravo. Zadnjih 10 let potuje po Evropi in sodeluje z zavetišči za medvede, kjer pomaga pri rehabilitaciji zavrženih medvedov in jim pomaga na poti v novo življenje. Je vsestranski umetnik, s fotografiranjem živali pa poskuša ujeti njihovo eleganco, lepoto in izjemnost in s tem v ljudeh vzbuditi željo po varovanju narave.

 

Otvoritev fotografske razstave Življenje z medvedi bo 25. maja v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Dela bodo na ogled do konca meseca avgusta. Na otvoritvi bodo razglašeni zmagovalci natečaja, poleg nagrajencev po izboru komisije pa bo podeljena tudi nagrada po izboru javnosti. Avtorji razstavljenih del bodo o svoji uvrstitvi obveščeni po 10. maju.  V septembru se razstava seli v Avstrijo, pozneje pa bo na ogled tudi na Hrvaškem.