AKCIJA C.8 – Internetska geo-baza podataka praćenja na razini populacije

Učinkovito prekogranično upravljanje smeđim medvjedima praktički je nemoguće bez dobrog sustava razmjene podataka. Poprilična količina podataka o smeđim medvjedima prikupljena je u različitim državama. Ti su podaci obično spremljeni u specijaliziranim bazama podataka kojima je teško pristupiti i koristiti ih, što ograničava njihovu korisnost. Problem je još naglašeniji kada se uzme u obzir prekogranični aspekt populacije, jer je suradnja između zemalja što se tiče razmjene podataka jako ograničena. Geo-baza podataka koju ćemo stvoriti u ovom projektu prevladat će ova ograničenja i omogućiti jednostavnu razmjenu i prikupljanje podataka o medvjedima.

Postoje znatne prednosti ovog pristupa. Unos različitih podataka o medvjedima u bazu podataka bit će koliko god je to moguće pojednostavljen i automatiziran, omogućujući prikupljanje i razmjenu podataka. Geo-baza podataka omogućit će izravan pristup upravljačima i donosiocima odluka najnovijim podacima o medvjedima na međugraničnoj razini, dajući solidnu podršku donošenju odluka u upravljanju populacijom. Istraživači će imati koristi od pristupa prostorno eksplicitnim podacima iz različitih izvora u stvarnom vremenu, koji će omogućiti bolje planiranje i provedbu istraživačkih aktivnosti na terenu.

Genetičko prekogranično praćenje medvjeda u konačnici će dati odgovore na trenutačno neodgovorena pitanja koja se odnose na doseg i mogućnost daljeg širenja medvjeda, omogućujući bolji uvid ne samo u prostornu povezanost iz perspektive medvjeda duž Dinarida, nego i u širenje ove vrste u Alpe. I konačno, interaktivni, vizualno uzbudljiv i lako pristupačan geo-portal s podacima o medvjedima pomoći će popularizaciji i zaštiti vrste.

 

Vijesti akcije C.8

Naša internetska geo-baza podataka ima novi izgled

Jeste li već isprobali naš web-geo-portal? Pozivamo vas, da posjetite geo-bazu podataka https://portal.mbase.org/, gdje možete pregledavati naše upite u obliku [...]