AKCIJA D.1 – Praćenje medvjeda konfliktnog ponašanja i djelotvornost mjera ublažavanja u prostornim žarištima sukoba

Cilj ovog zadatka je procijeniti utjecaje mjera ublažavanja u utvrđenim žarištima gdje je prisutan medvjed. Aktivnosti će se provesti u Italiji i Sloveniji, lovljenjem i obilježavanjem GPS ovratnicima barem 22 medvjeda; te će se proučavati ponašanje jedinki u sukobima s ljudskim aktivnostima.

Kontrolirati će se mijenjanje ponašanja medvjeda kroz rad na prevenciji, također i kroz foto-zamke. Usporedba ponašanja medvjeda prije i poslije aktivnosti ublažavanja omogućit će procjenu njihove djelotvornosti i moguća buduća rješenja.

Organski uzorci (slina, dlaka, izmet, uzorci s ulovljenih medvjeda) pronađeni u blizini šteta prikupit će se kako bi se definirao genotip, kartirao raspon njihova kretanja i utvrdio moguć prijenos konfliktnog ponašanja s majke na mladunce.

Praćenje izmeta omogućit će i određivanje postotka hrane iz ljudskih izvora u prehrani medvjeda i vrednovanje hranom uvjetovanog ponašanja u različitim područjima i kod različitih jedinki.

Habitat selection and use of antropogenic food sources for bears living in conflict area (Bordjan et al.2019)

Monitoring of bears exhibiting conflict behaviour and effectiveness of mitigation measures in conflict hot-spot areas (Report in Italian; PAT 2019)

Monitoring of bears exhibiting conflict behaviour and effectiveness of mitigation measures in conflict hot-spot areas (Abstract in English; PAT 2019)

Feeding site use and food type preference of brown bears in Slovenia

Vijesti akcije D.1

Telemetrijskim ogrlicama opremljeni prvi medvjedi u Sloveniji

Razumijevanje ponašanja smeđeg medvjeda, posebno u područjima gdje imaju mnogo prilika prouzrokovati probleme ljudima, presudno je za projektiranje odgovarajućih mjera [...]