A.3 Analiza prostorne povezanosti i priprema smjernica za procjenu utjecaja na okoliš

Stanište za bilo koju vrstu podijeljeno je na dijelove prikladne za stalno obitavanje, neprikladne dijelove, dijelove kroz koje se jedinke mogu kretati, ali neće se stalno zadržavati, i prepreka koje onemogućuju slobodno kretanje. Ovo rezultira rascjepkanošću krajobraza. Prepreke i neprikladno stanište mogu biti prirodni (rijeke, visoki planinski prijevoji, jezera itd.) i one koje je izgradio čovjek kao što su autoceste, industrijska područja i naselja.

Gubitak staništa i rascjepkanost dvije su najveće opasnosti za ugrožene vrste širom svijeta. Dva su načina kako se uhvatiti ukoštac s time – uspostava prijašnjeg stanja (obnavljanje) i prevencija. Općenito, prevencija je jeftinija, ali ponekad je uspostava prijašnjeg stanja potrebna. Oboje zahtijeva temeljito razumijevanje potreba medvjeda u staništu i to može biti iskorišteno za studije procjene utjecaja na okoliš (SPUO).

Suradnici na ovom projektu već su na prijašnjim projektima prikupili popriličnu količinu podataka o kretanju smeđih medvjeda, kao što su GPS lokacije i genetički podaci. Ovdje ćemo ih spojiti s novoprikupljenim podacima i prvi ih put analizirati kao jedinstveni sveobuhvatni skup podataka. Iz dobivenih rezultata moći ćemo izraditi smjernice za planiranje krajobraza, što će omogućiti očuvanje povezanosti staništa na visokoj razini u četiri susjedne zemlje.

Analysis of spatial connectivity and preparation of environmental impact assessment guidelines

Brown bear habitat suitability map based on the probability of use

Map of variation in the probability of connectivity decrease

Vijesti akcije A.3