AKCIJA C.2 – Ublažavanje sukoba u žarištima – slučajevi šteta

Šteta na ljudskom vlasništvu (pčelinje košnice, stada, voćnjaci, njive, vrtovi, bale sijena) jedan je od najvažnijih uzroka sukoba čovjeka i medvjeda. Osim gubitka vlasništva, te su lokacije dodatan mamac medvjedima da prilaze ljudskim naseljima i mogu uzrokovati privikavanje medvjeda na ljudsku prisutnost i uvjetovanje ponašanja hranom.

U Sloveniji i talijanskoj regiji Veneto primijenit će se najbolji primjeri iz prakse iz žarišta s učestalim štetama koje su učinili medvjedi. To će uključiti zaštitu stoke, pčelinjih košnica, voćnjaka ili zasebnih voćki,, njiva i vrtova. Koristit ćemo različite tehnike zaštite, koje uključuju električne ograde i ostala sredstva koja će odvratiti medvjede od uzrokovanja šteta.

Dva ključna cilja ovog projekta ostvarit će se unutar ovog zadatka. Primjerenom zaštitom ljudskog vlasništva spriječit će se pojavnost slučajeva šteta pa očekujemo da će se povećati lokalno prihvaćanje medvjeda. Istovremeno, zaštitit će se mjesta koja privlače medvjede u blizini ljudskih naselja i za medvjede postupno ukloniti, tako da više neće izazvati privikavanje medvjeda na prisutnost ljudi.

Jedna od najdjelotvornijih metoda za zaštitu od šteta je korištenje pasa za čuvanje stoke, što je praksa gotovo potpuno napuštena u Sloveniji. Unutar LIFE+ projekta zaštite vukova (SloWolf) već su donirani psi čuvari nekim zainteresiranim uzgajivačima ovaca i educirani su kako pravilno trenirati takve pse. U ovom zadatku željeli bismo u Sloveniji i Italiji na tome izgraditi temelje i uspostaviti radnu liniju pasa za čuvanje stada i mrežu motiviranih uzgajivača tih pasa. Odabrat ćemo najmanje pet motiviranih uzgajivača pasa čuvara koji će dokazati svoj interes i stručnost za stvaranje radne linije pasa za čuvanje stoke. Uzgajivači će također postati budući savjetnici/stručnjaci u području uzgoja, koji će savjetovati o brizi za te pse i koji će kasnije obilaziti pse koji su udomljeni kod novih vlasnika.

Livestock guarding dogs – the LIFE DINALP BEAR project handbook

Damage prevention within LIFE DINALP BEAR project (Report)

Vijesti akcije C.2