Projektni partneri iz Hrvatske, Italije i Slovenije u rujnu su posjetili dva talijanska nacionalna parka: NP “Gran Sasso e Monti della Laga” i NP “Abruzzo, Lazio e Molise”. Ugostili su nas stručni i znanstveni timovi oba parka koji se mogu podičiti bogatim iskustvom kako u zaštiti, istraživanju i upravljanju velikim zvijerima tako i u provedbi LIFE projekata.

U prekrasnom, planinskom pejzažu Apenina imali smo jedinstvenu priliku čuti detalje njihovih iskustava i priča, upoznati se s lokalno specifičnim problemima, sudjelovanjem interesnih skupina i rezultatima provedbe drugih LIFE projekata. Također smo imali priliku s njima podijeliti vlastita iskustva po pitanju zaštite i upravljanja velikim zvijerima dok smo istovremeno dobili i dragocjeni uvid u načine rješavanja sličnih problema na koje smo i mi naišli – kako kroz diskusiju, prezentacije, terensko demonstriranje, sastanke s predstavnicima interesnih skupina tako i zahvaljujući izletima na lokacije provedbe i proučavanja.

Između ostalog, upoznali su nas s procesom provedbe projekata LIFE EX-TRA, LIFE+  Praterie, LIFE+ Mirco Lupo, LIFE Arctos i LIFE Coornata, posjetili smo pašnjake obuhvaćene mjerama prevencije sukoba, ali i poljoprivrednike koji su, suočeni s napadima velikih zvijeri na stada ovaca i krava, problem riješili postavljanjem ograde i nabavljanjem pastirskih pasa čuvara. Upoznali smo se s metodama praćenja velikih zvijeri, ali i istraživanja ljudske dimenzije u zaštiti velikih zvijeri. Također su nam približili teme trenutnog stanja, ali i povijesti zaštite populacije smeđeg medvjeda (Ursus arctos marsicanus) u Apeninima, a o njihovim metodama monitoringa, ljudskoj dimenziji i izazovima očuvanja popričali smo kako s rendžerima u parkovima, tako i s farmerima na njihovom vlastitom terenu.

Našim domaćinima ponudili smo informativne i popularne projektne materijale. Osim toga, silno nas je razveselila dobrodošlica i gostoprimstvo upravitelja i predstojnika oba parka kojima je ova razmjena označila kamen temeljac buduće suradnje i priliku za stvaranje dugoročne, stručne suradnje u očuvanju i upravljanju velikim zvijerima. Veselimo se njihove timove ugostiti u Dinaridima i Alpama, kad god se za to ukaže prilika.