Septembra smo se LIFE DINALP BEAR projektni partnerji iz Slovenije, Hrvaške in Italije udeležili mreženja v dveh narodnih parkih v Italiji: “Gran Sasso e Monti della Laga” in “Abruzzo, Lazio e Molise” NP. Gostile so nas ekipe strokovnjakov in raziskovalcev obeh parkov, ki imajo veliko izkušenj, tako z raziskovanjem, ohranjanjem in upravljanjem velikih zveri kot z implementacijo LIFE projektov.

V prelepem gorskem okolju Apeninov smo neponovljivo priložnost izkoristili za seznanjanje z njihovimi dragocenimi zgodbami in izkušnjami, z lokalnimi problematikami sobivanja z velikimi zvermi, procesom vključevanja deležnikov v odločevalske postopke in z rezultati njihovih LIFE  projektov. Pridobili smo nadvse uporabne vpoglede v njihov način reševanja podobnih izzivov, bodisi preko debat, okroglih miz, predstavitev bodisi preko terenskih ogledov in demonstracij, srečanj z deležniki ter ekskurzij na območja implementacij projektnih akcij.

Med drugim smo se na primer podrobneje seznanili tudi s projekti LIFE EX-TRA, LIFE+  Praterie, LIFE+ Mirco Lupo, LIFE Arctos in LIFE Coornata, obiskali smo pašnike, na katerih izvajajo varovalne ukrepe, in se sestali s tamkajšnjimi kmeti ter jih poslušali, kakšne ukrepe izvajajo in kako so z njimi zadovoljni. Osebje parkov nam je tudi predstavilo monitoring prostoživečih živali v parku in raziskave o človekovih dimenzijah ohranjanja velikih zveri. Posvetili smo se tudi vprašanjem stanja tamkajšnje – ogrožene – populacije medveda (Ursus arctos marsicanus) in si ogledali njihov način monitoringa, izzivov človekovih dimenzij ohranjanja in se pogovarjali z nadzornim osebjem parka.

Zelo smo bili veseli tudi navdušene dobrodošlice, ki so nam jo izrazili predsednika in direktor parkov. Naš obisk so sprejeli kot temelj za naše prihodnje sodelovanje na področju upravljanja in ohranjanja velikih zveri. Z veseljem pričakujemo njihov povratni obisk v naših Alpah in Dinaridih.