Zadovoljstvo nam je najaviti izlazak stručne publikacije „Priručnik za razumijevanje sukoba između čovjeka i velikih zvijeri: strategije i savjeti za uspješnu suradnju s lokalnim zajednicama“, koju je napisao Dr. Seth Wilson, američki stručnjak za pitanja suživota čovjeka i velikih zvijeri.

Priručnik predstavlja nove tehnike i inovativne pristupe za rješavanje problema suživota ljudi i velikih zvijeri (prvenstveno medvjeda i vuka) u naseljenim područjima, i namijenjen je terenskim stručnjacima koji se bave zaštitom i upravljanjem velikim zvijerima. Obuhvaća metode učinkovite komunikacije i strategije za stvaranje suradnje i partnerstva s ljudima koji žive u područjima staništa velikih zvijeri. Glavna poruka priručnika je da pozitivna suradnja između raznih interesnih skupina, lokalnih zajednica i stručnjacima koji upravljaju populacijama velikih zvijeri omogućava traženje rješenja i odgovora koji pak vode k dugoročnom suživotu i smanjenju sukoba između zvijeri i ljudi.

U nastanku ovog priručnika sudjelovao je veliki broj stručnjaka. Sudjelovali su ovlašteni vještaci za procjenu šteta od velikih zvijeri iz Zavoda za šumarstvo Slovenije, kao i članovi intervencijskih timova iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. Također, sudjelovali su i predstavnici projekta LIFE DINALP BEAR iz Zavoda za šumarstvo Slovenije, Odjela za šumarstvo i divlje životinje Autonomne provincije Trentino (Italija), Sveučilišta u Zagrebu (Veterinarski fakultet), Sveučilišta iz Ljubljane (Biotehnički fakultet) i Sveučilišta za veterinarsku medicinu iz Beča.

Ekipa projekta LIFE DINALP BEAR zahvaljuje se se dr. Sethu Wilsonu za doprinos projektu, te se nadamo da će se suradnja nastaviti i u budućnosti.

Ovdje možete naći on line verziju Priručnika.