Naše najrecentnije istraživanje ukazalo je na problem ozbiljnog genetskog osiromašivanja populacije smeđih medvjeda u Sloveniji i Hrvatskoj, a koja predstavlja sjeverni rub veće dinarsko-pindske populacije. Statistički modeli pokazali su da će, ukoliko se zadrži trenutna genska struktura, neizbježno doći do drastičnog smanjenja populacije zbog problema povezanih s niskom genskom varijabilnosti.

Vodeće slovenske i hrvatske nacionalne institucije već su pripremile Akcijski plan za hitnu intervenciju. Rješenje problema genskog statusa naše populacije medvjeda stiže s američkog otoka Kodiak: službeni zahtjev za uvođenjem grizli medvjeda na područje Kočevja u Sloveniji te Velebitskog gorja u Hrvatskoj već je predan na odobrenje europskim institucijama.

Službeni plan predviđa puštanje 35-40 grizlija na navedena područja do kraja 2017. godine u Sloveniji, a u Hrvatskoj najkasnije do početka 2018. godine. Plan za uvođenje grizlija srdačno su pozdravili slovenski i hrvatski lovci kojima će ovaj potez omogućiti lov na još bolje trofejne primjerke medvjeda, posebice zato jer su grizliji triput veći u usporedbi s našim autohtonim medvjedima.”