Ovog tjedna više od 250 “medvjeđih” istraživača i predstavnika upravljačkih tijela okupilo se u Ljubljani, Slovenija, na “26. Međunarodnoj konferenciji o istraživanju i gospodarenju medvjedima“. Konferenciju suorganiziraju Sveučilište u Ljubljani i Zavod za gozdove Slovenije u okviru projekta LIFE DINALP BEAR te međunarodna organizacija International Association for Bear Research and Management (IBA).

Glavna tema “Života s medvjedima – 26. međunarodne konferencije o istraživanju i gospodarenju medvjedom” je suživot čovjeka i medvjeda u krajoliku kojim dominira ljudska aktivnost te je politički fragmentiran. Specifične teme konferencije su osmišljene na način da obuhvaćaju najnovije rezultate istraživanja, tehnički napredak i pojedine slučajeve iz širokog spektra pitanja važnih za osiguranje dugoročnog suživota medvjeda i ljudi.

Pored znanstvenih i stručnih predavanja za prijavljene sudionike, konferencija također uključuje i događaje otvorene široj javnosti. Danas, 18. rujna, u Grand Hotel Union, s početkom u 17:00 sati, održat će se “Medvjedu prijateljski” tržnica. “Medvjedu prijateljski” etiketa razvijena je u sklopu LIFE DINALP BEAR projekta kako bi se dodijeljivala u slučajevima dobrih praksi kada se koriste odgovarajuće mjere za smanjenje sukoba i promovira suživot između medvjeda i ljudi. “Medvjedu prijateljski” praksa uključuje učinkovitu zaštitu stoke, košnica i voćnjaka ili aktivnu promociju očuvanja medvjeda putem različitih “medvjeđih” suvenira. “Medvjedu prijateljska” tržnica pruža sudionicima konferencije priliku sastati se s “Medvjedu prijateljski” ambasadorima i podržati njihov doprinos očuvanju medvjeda kupnjom lokalnih “medvjedu prijateljskih” proizvoda. Na istom mjestu, u 20:00 sati, održat će se javno predavanje »Polarni medvjedi i Arktik koji se mijenja« koju je izradio Andrew E. Derocher, jedan od vodećih istraživača polarnih medvjeda.

The International Association for Bear Research and Management (IBA) je neprofitna međunarodna udruga za istraživanje i gospodarenje medvjedima otvorena za profesionalne biologe, upravljače divljim životinjama i ostale posvećene očuvanju svih vrsta medvjeda na svijetu. Organizacija ima preko 550 članova iz više od 50 zemalja.

Detaljni program konferencije možete pronaći ovdje.