Tijekom sastanka upravljačke skupine projekta u rujnu u Ljubljani, u posjet su došli uredski činovnici Europske komisije iz Bruxellesa. Direktor institucije vodećeg partnera projekta, Zavoda za gozdove Slovenije, je također poželio dobrodošlicu činovnicima. Prisutni su bili i predstavnik slovenskog Ministarstva okoliša i prostornog planiranja, sufinancijera projekta te nezavisni kontrolor projekta.

Činovnici i kontrolor projekta su željeli znati kako su primjenjene projektne akcije i koja su postignuća projekta. Koordinatori projekta i upravljačka skupina prikazali su cjelokupan napredak projektnih akcija u okviru planiranih rokova, pokazatelja napretka i isporučevina. Moguće sumnje, dodatna pojašnjenja i preporuke za budući rad i izvještavanje projekta su u detalje raspravljeni. Činovnici su pregledali financijsku i administrativnu stranu projekta, između ostalog je provjerena i prihvatljivost projektnih financijskih troškova.

Idući dan je bio posvećen terenskim izletima, gdje su činovnici, predstavnici ministarstva i projektni kontrolor bili upoznati sa mjerama izvršenima na terenu. Pokazane su mjere za sprečavanje šteta nastalih od medvjeda i konflikata između ljudi i medvjeda sa ciljem povećanja tolerancije i poboljšanja suživota sa medvjedom zbog dijeljenja istog životnog prostora. Predstavnici su odvedeni na lokacije gdje su postavljeni visoki električni pastiri za čuvanje stoke i pčelinjih zajednica, donirani pastirski psi za čuvanje stoke, postavljeni dinamični prometni znakovi i akustična sredstva za odvraćanje u prometu, upoznali medvjedu prijateljske ambasadore, postavljene za medvjeda otporne kante za smeće i kompost, info-točke, električna ograda uzduž autoceste i drugo.

Nacionalni mediji su nam se pridružili na obilasku terena te intervjuirali činovnike iz Bruxellesa, predstavnike ministarstva i koordinatora projekta.