Mnogi sudionici i volonteri koji su prošle godine bili uključeni u intenzivno prikupljanje medvjeđih izmeta već nestrpljivo čekaju rezultate analiza.

procesiranje_vzorca_medved_2016

Procesiranje uzorka izmeta medvjeda. Dio izmeta prenesemo u epruvetu s posebnom tekućinom za pohranjivanje. Takve ih spremimo u zamrzivač, dok ih ne pripremimo za robotsku obradu i izlučimo DNK.

Podsjetimo, prošle godine prikupili smo oko 4500 uzoraka medvjeđih izmeta, koji, ovdje na Odjelu za biologiju, zauzimaju nekoliko zamrzivača. Svaki uzorak unesen je u bazu podataka i trenutno se uzorci obrađuju u laboratoriju. Dio izmeta prenese se u posebnu epruvetu s tekućinom za čuvanje te stavi u robota koji pomoću različitih reagensa iz izmeta izluči DNK. Uz malo sreće, u izmetu  se, pored DNK iz hrane, nalazi i ona od medvjeda.

Kada se na ovakav način napravi analiza svi uzoraka, poslati ćemo ih u Francusku gdje će se sekvencionirati DNK svih uzoraka. Tako ćemo saznati identitet svake jedinke medvjeda. Ako sve prođe po planu, rezultati će biti poznati do kraja godine, te predstavljeni javnosti.

 

v_labu_je_dren

U laboratoriju je odnedavno gužva i obrada uzoraka izmeta je u punom jeku. Na desnoj strani je otvoren robot za pipetiranje, koji iz uzorka izluči DNK, a na lijevoj strani su marljive laborantice koje pate da obrada uzoraka teče glatko.

Rad robota: