Tijekom projekta održali smo 20 edukativnih radionica o smeđem medvjedu za osnovne i srednje škole. Posjetili smo sveukupno 13 osnovnih škola i 2 srednje škole na području Gorskog kotara i Like. Preko 550 učenika je sudjelovalo na radionicama. Cilj radionica je bio približiti učenicima određene činjenice i zanimljivosti o životu medvjeda.

Tijekom svake radionice učenici su čuli nešto više o anatomiji medvjeda, prikazani su im edukativni video materijali na kojima se vidi karakteristično ponašanje medvjeda u prirodi. Navedeni su najčešći događaji u kojima može doći do sukoba ljudi i medvjeda (smeće, zapuštene voćke, neodgovorno ponašanje u prirodi…) te se kroz komunikaciju sa učenicima došlo do rješenja mogućih problema i metoda za sprječavanje sukoba (kante za smeće „otporne“ na medvjede, odgovorno ponašanje sa odvozom otpada, kako se ponašati u prirodi ako dođe do susreta sa medvjedom).

U interaktivnom dijelu radionice svaki učenik je bio u mogućnosti proučiti izbliza ogrlicu za telemetrijsko praćenje medvjeda, fotozamku, te lubanje, krzna, šape i repove medvjeda i vuka. Okušali su se i u izradi odljeva prednje i stražnje šape medvjeda, a gotovi odljevi su ostavljeni u svakoj školi kao trajni izložak.

Nakon svake radionice svi edukativni materijali uključujući prezentacije i potrebne materijale za provođenje radionice su ostavljeni profesorima škole na projektnom usb-u, a sve je upakirano u „bear kit“ kako bi imali sve na jednom mjestu. Nadamo se da će nastaviti provoditi radionice ili dijelove radionice tijekom nastave iz Biologije ili Prirode.

Na sljedećim linkovima možete pogledati kako je bilo učenicima na radionici, na stranicama škola:

http://os-ntesla-ri.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1528&mshow=1066#mod_news

http://www.os-perusic.skole.hr/?news_hk=1&news_id=161&mshow=867#mod_news

Nadamo se da je učenicima bilo jednako zadovoljstvo prisutstvovati radionicama kao što je nama bilo održavati ih i da će ipak nešto više znanja o medvjedu nositi sa sobom kroz život.