U periodu od rujna do prosinca 2015. godine, projektni tim LIFE DINALP BEAR proveo je sakupljanje genskih uzoraka na području RH kako bi se, po prvi puta u povijesti, na temelju znanstvenih analiza odredila veličina populacije smeđeg medvjeda. Uz pomoć tisuća volontera sakupljeno je čak 4687 neinvazivnih genskih uzoraka s područja većeg od 20 tisuća km2. Procjenjujemo da je više od 2500 osoba aktivno sudjelovalo u provođenju studije.

Rezultate znanstvene analize kao i metode te procijenjene parametre detaljno smo opisali i pojasnili u službenom izvješću i proširenom sažetku. U njemu detaljnije objašnjavamo prednosti  bioinformatičkih metoda ekstrahiranja DNA, sekvencioniranja nove generacije te suradnje s Laboratoire d’Ecologie Alpine (LECA) iz Grenobla u Francuskoj koja nam je omogućila da postanemo prvi laboratorij koji je njihovu metodu sekvencioniranja primijenio na velikoj studiji realnog područja, ali i prvi laboratorij koji je uopće dobio priliku koristiti njihovu metodu, čak i prije prvog službenog predstavljanja znanstvenoj javnosti.

Broj medvjeda procijenjen je u kontekstu minimalnog i maksimalnog godišnjeg obilja na minimalnih 793 i maksimalnih 937 za 2015. godinu i iako djeluje pohvalno što se zaštite ove velike zvijeri tiče, otvara i širu raspravu o toleranciji prema medvjedima i budućim mjerama upravljanja i zaštite.

O svemu tome obavijestili smo i širu javnost u objavi za medije pripremljenoj upravo s tim ciljem. Sretni smo što su lokalni, ali i nacionalni mediji pokazali interes za objavljivanje naših najnovijih vijesti o veličini populacije smeđeg medvjeda u Hrvatskoj.