Izobraževanje otrok in mladih na lokalni ravni igra pomembno vlogo pri vzpostavitvi pozitivnega odnosa do medvedov in pripravljenosti na sobivanje z njimi. Po krajšem zimskem premoru zato ponovno pričenjamo z izvajanjem izobraževalnih delavnic. Od oktobra lani smo izvedli že 15 delavnic na 10 slovenskih šolah, posebne aktivnosti pa smo pripravili tudi v okviru jesenskega počitniškega dogajanja v Ekomuzeju Pivka. Do konca lanskega leta smo v dejavnosti  vključili že 384 otrok.

Za sodelujoče šole smo zdaj pripravili tudi nove izobraževalne pakete. Ti bodo poleg v projektu pripravljenih publikacij vsebovali odlitka sprednje in zadnje medvedove šape, na voljo so tudi posebni mehki kalupi, s pomočjo katerih si lahko udeleženci delavnic sami izdelajo svoje medvedje stopinje. Izobraževalnim kompletom bomo priložili še priročnik Medved kot modelni organizem za pouk biologije s številnimi prilogami – učnimi listi, prosojnicami, slikovnim materialom ipd. – s pomočjo katerega bodo učitelji lahko sami organizirali nadaljnje ure pouka na temo rjavega medveda.

Želimo si, da se bo s pomočjo izobraževalnega »medvedjega« paketa znanje o rjavem medvedu in načinih za uspešno sobivanje z njim iz šolskih klopi širilo med učence in dijake tudi po zaključku našega projekta.

Več informacij dobite na elektronskem naslovu jasna.mladenovic@bf.uni-lj.si.

Priročnik za učitelje MEDVED KOT MODELNI ORGANIZEM PRI POUKU BIOLOGIJE

Priročnik za učitelje DELOVNI LISTI

Predstavitev z razlago diapozitivov