Zakaj je pomembno poučevati o medvedih? Človek in medved na Zemlji sobivata že dolgo, vendar pa se ob povečevanju predvsem človeške populacije pogosteje pojavljajo tudi konfliktne situacije. Izobraževanje je orodje, s katerim lahko opremimo otroke in mladostnike z dovolj kakovostnim znanjem in pozitivnimi stališči, ki jih bodo v prihodnje uporabljali za uspešno sobivanje in s tem  omogočili varnejšo prihodnost obeh vrst.

Z namenom vzpodbujanja učiteljev, da bi v redni program pouka osnovnih in srednjih šol vključevali vsebine iz lokalnega okolja, smo pripravili nov priročnik z naslovom Medved kot modelni organizem za pouk biologije. Z njegovo uporabo bodo učitelji lažje osmislili nekatere pri pouku obravnavane teme; z odgovori na vprašanja, povezana z biologijo in varstvom medvedov ter možnostmi zmanjšanja konfliktnih situacij, pa lahko pripomorejo tudi k bolj pozitivnemu odnosu do ohranjanja te karizmatične velike zveri. Priročniku smo priložili učne liste z rešitvami, slikovno gradivo, Powerpoint predstavitev z razlago prosojnic, didaktično igro in še kaj. Vsi materiali so dostopni v elektronski obliki. Na voljo so v slovenskem jeziku, v pripravi pa je tudi hrvaški prevod učnih gradiv.

Medved kot modelni organizem za pouk biologije je na USB ključkih priložen “medvedjim paketom“, ki vsebujejo še izbor projektnih publikacij in odlitke medvedovih stopinj. Pakete razdeljujemo šolam na območju prisotnosti rjavega medveda, s katerimi sodelujemo pri izvedbi izobraževalnih delavnic.

Želimo vam prijetno branje!

Za več informacij nas kontaktirajte na naslovu jasna.mladenovic@bf.uni-lj.si.

Priročnik za učitelje MEDVED KOT MODELNI ORGANIZEM ZA POUKU BIOLOGIJE

Predstavitev z razlago diapozitivov

Priročnik za učitelje DELOVNI LISTI