Kmalu po novem letu smo prejeli novico, da je tornjakinja Lora na kmetiji Sedmak iz Juršč na Pivškem skotila 7 zdravih mladičkov. Gre za drugo »projektno« leglo na družinski kmetiji Sedmak, ki se že vrsto let ukvarja z vzrejo pastirskih psov. Da ne gre zgolj za vzrejo govori podatek, da ob uporabi vsaj treh ali štirih psov ob mešani čredi živali, škod po velikih zvereh ne beležijo.

Vzreditelj Aleš Sedmak pravi, da so psički iz novega legla pripravljeni za odhod k novim lastnikom in da je njihova genska zasnova zelo dobra – tako psička Lora kot tudi samec Aco (Aleksander iz Malega Vrha) sta odlična pastirska psa, ki sta stalno prisotna ob čredi.

Spomnimo, da je bilo v letu 2017 iz prvega legla oddanih 8 mladih tornjakov, ki so se uspešno vključili v novo okolje – vsi so postali varuhi črede na območju rjavega medveda in drugih velikih zveri. Vzreditelj in svetovalci na projektu LIFE DINALP BEAR redno obiskujejo lastnike psov in spremljajo vključevanje pastirskih psov v čredo. Na ta način tekom projekta zagotavljamo pravilno in pravočasno vzgojo psov.

V projektu LIFE DINALP BEAR podpiramo uporabo pastirskih psov za varovanje pašnih živali. Projekt zato sofinancira nakup mladičev, ki bodo postali varuhi črede pred velikimi zvermi. V letošnjem letu pričakujemo legla vseh štirih pasem, ki sodelujejo v projektu: tornjak, kavkaški ovčar, kraški ovčar in šarplaninec.

Vse rejce živali, ki jih zanima varovanje črede s pomočjo pastirskih psov vabimo, da za več informacij o sodelovanju v projektu LIFE DINALP BEAR kontaktirajo Tomaža Berceta iz Zavoda za gozdove Slovenije. Kontakt: tomaz.berce@zgs.si ali 040-601-425.

Pogoj sodelovanja v projektu je, da bo pes pri novem lastniku opravljal delo pastirskega delovnega psa na območju razširjenosti rjavega medveda in bo stalno prisoten ob čredi, tako na pašniku kot v hlevu.