Pastirski psi so eden izmed najbolj učinkovitih načinov varovanja pašnih živali pred napadi medvedov in volkov. V projektu LIFE DINALP BEAR smo zato v pomoč rejcem in v podporo širši uporabi pastirskih psov vzpostavili mrežo vzrediteljev delovnih linij pastirskih psov.

Z vzreditelji pastirskih psov sodelujemo tudi po končanem projektu, saj je bil interes za uporabo uspešnih delovnih psov velik, vzreditelji delovnih linij pa so pripravljeni nuditi svoje znanje in izkušnje pri vzgoji učinkovitih pastirskih psov še naprej.

Dobro prakso, ki smo jo razvili, zato nadaljujemo tudi v sklopu drugih projektov. V okviru Interreg projekta Carnivora Dinarica so na primer zainteresiranim rejcem drobnice ponudili možnost pridobitve dveh pastirskih psov pasme tornjak iz delovne linije. Prakso so strokovnjaki v tem projektu še nadgradili, saj so rejcem predali že vzgojene in izšolane pse za varovanje črede. Ravno šolanje pastirskih psov je ključno in tudi najbolj naporno obdobje za pastirskega psa in njegovega lastnika. Zato je za novega lastnika zelo dobrodošlo, da lahko pridobi že izšolanega psa. Nova projektna pastirska psa je tako vzredil in izšolal vzreditelj Aleš Sedmak, s katerim smo sodelovali že v našem projektu LIFE DINALP BEAR.