Sodelovanje z drugimi sorodnimi projekti in izmenjava znanj je pomembno za uspešno izvedbo vsakega projekta. V Grčiji trenutno izvajajo več projektov, ki se ukvarjajo z velikimi zvermi, predvsem z medvedom in načini sobivanja z njimi. LIFE PRIMED, LIFE ForOpenForests, LIFE NATURA THEMIS, LIFE AmyBear, LIFE SAFECROSSING so samo nekateri izmed projektov, s katerimi smo se srečali konec meseca maja.

Prvi dan smo izmenjali informacije o projektih, ki jih izvajamo v Sloveniji in Grčiji, nato pa smo si na terenu ogledali rešitve, ki jih Grki razvijajo za vzpodbujanje sobivanja z velikimi zvermi.

Ogledali smo si na primer mreže ob avtocesti, ki velikim zverem preprečujejo prečkanje avtoceste, in podhod pod avtocesto, ki ga uporabljajo tudi velike zveri. S predstavniki organizacije Callisto smo pregledali različna odvračala, ki jih uporabljajo za odganjanje predvsem medveda od naselij, ter lokacije za odlov medvedov. Pastir drobnice nam je predstavil svoje delo in varovanje črede med pašo s pastirskimi psi. Za delo uporablja grško pasmo pastirskega psa, za vzrejo katerih skrbi nevladna organizacija Arcturos v svoji psarni. V okviru te organizacije imajo v območju Florinas  tudi dve zavetišči, za medvede in za volkove. Obiskali smo tudi vas, v kateri je pred kratkim medved brskal po smeteh in so zato tam postavili smetnjak za odvračanje medvedov: solzivec v mehanizmu se aktivira ob potegu vabe.