V decembru smo poročali o prvem projektnem leglu pastirskih psov na Kmetiji Sedmak na Pivškem. Mladi psi pridno rastejo v družbi črede ovac, koz in oslov. Ker izhajajo iz delovne linije, bodo zelo primerni za opravljanje naloge varuhov črede pred velikimi zvermi. Oba starša sta namreč vajena dela z živalmi na pašniku, kar pomeni, da so tudi mladiči na dobri poti, da postanejo dobri delovni psi. V februarju bodo že pripravljeni za nove izzive pri novih lastnikih.

Bi radi domače živali zaščitili s pastirskimi psi?

Vse rejce živali, ki bi radi svojo čredo zavarovali pred velikimi zvermi s pomočjo pastirskih psov, vabimo, da za več informacij o sodelovanju v projektu LIFE DINALP BEAR kontaktirajo Tomaža Berceta iz Zavoda za gozdove Slovenije. Kontakt: tomaz.berce@zgs.si ali 040-601-425.

Kontaktirate pa nas lahko tudi v primeru, da vas zanimajo prihodnja legla ali legla drugih pasem pastirskih psov, ki bodo v prihodnosti na voljo v okviru projekta (kavkaški ovčarji, kraški ovčarji in drugi).

Pogoj sodelovanja v projektu je, da bo pes pri novem lastniku opravljal delo pastirskega delovnega psa na območju razširjenosti rjavega medveda in bo stalno prisoten ob čredi, tako na pašniku kot v hlevu.