Pastirski psi so zanesljivi varuhi rejnih živali pred velikimi zvermi. K temu pripomorejo prirojene lastnosti in dosledna vzgoja. Njihova navezanost na čredo rejnih živali je posledica odraščanja v tej čredi, zaradi prirojenega močnega krdelnega nagona pa jo nato predano branijo pred plenilci. Škode po velikih zvereh pri rejcu, ki varuje svoje črede s pastirskimi psi, se zato lahko občutno zmanjšajo ali izničijo.

V projektu LIFE DINALP BEAR  smo zato sklenili sodelovanje z vzreditelji psov in vzpostavili delovne linije rodovniških pastirskih psov. Iz teh delovnih linij bomo sofinancirali vsaj 20 mladičev psov, ki bodo postali varuhi črede pri novih lastnikih.

Ključna lastnost delovnih linij je, da so psi v rednem stiku z rejnimi živalmi, kar pomeni, da se bodo tudi njihovi mladiči lažje privadili na delo s čredo, saj bodo verjetneje podedovali lastnosti dobrega delovnega psa. Trenutno so v projekt vključene tri pasme, in sicer kavkaški ovčar, kraški ovčar in tornjak. Vsi psi so rodovniški, kar dokazuje pasemsko čistost, ki je osnovni predpogoj za razvoj značilnosti učinkovitih pastirskih psov.

Konec leta 2016 pričakujemo prvo leglo tornjakov, v letu 2017 pa legli kavkaških in kraških ovčarjev.