Namen medovarnih kompostnikov je preprečiti medvedom dostop do kompostiranih odpadkov in s tem preprečiti zahajanje medvedov v naselja. Tovrsten ukrep se je na terenu izkazal kot zelo učinkovit.

Medovarni kompostniki so izdelani iz masivne hrastovine, katere medved zaradi trdnosti in debeline letev ne more poškodovati do te mere, da bi se lahko dokopal do vsebine kompostnika. Prav tako se pokrov kompostnika zapira in odpira s čepom, ki ga je potrebno izvleči, hkrati pa omogoča enoročno odpiranje. Medvedi tako finih gibov ne zmorejo, zato je tak način odpiranja kompostnika zelo učinkovit.

Kljub vsem pozitivnim izkušnjam pa se je pred kratkim uspel medved na eni izmed »vročih točk« izruvati tak kompostnik. Kaj je šlo narobe? Poleg pravilnega zapiranja kompostnika je namreč ključnega pomena tudi njegovo pravilno sidranje v tla. Neustrezno sidranje je omogočilo medvedu izruvanje iz tal. Prejemniki kompostnika so nepravilnost takoj odpravili in sedaj kompostnik nemoteno uporabljajo dalje.

Več informacij o pravilnem sidranju kompostnika najdete tukaj. Na vsaki »vroči točki« delujejo tudi lokalni pomočniki, ki so poleg nas vedno na voljo za nasvete in pomoč.