Prejšnji teden smo izvedli delavnico na temo pastirskih psov in njihove uporabe za preprečevanje škod po velikih zvereh.

Prvi, seminarski del delavnice se je odvijal v Krpanovem domu v Pivki. Uvodoma so se udeleženci seznanili z različnimi učinkovitimi načini varovanja premoženja pred škodami po velikih zvereh, med katere spada tudi uporaba pastirskih psov za varovanje pašnih živali, predvsem drobnice. V nadaljevanju so izkušeni vzreditelji pastirskih psov, s katerimi sodelujemo v projektu, predstavili svoje delo in značilnosti pasem, s katerimi se ukvarjajo. Za tem sta kinologa, ki sodelujeta v projektu, predstavila izzive dela s pastirskimi psi in osnove socializacije. Dotaknili smo se tudi aktualne zakonodaje.

V drugem, terenskem delu smo obiskali kmetijo, ki za varovanje drobnice uporablja pastirske pse in jih tudi vzreja. Ob ogledu dela psov na pašniku smo se, skupaj s predstavniki Agencije Republike Slovenije za okolje, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Občine Pivka, Kluba kraških ovčarjev Slovenije in številnimi rejci pašnih živali ter zainteresiranimi lokalnimi prebivalci, povzeli ključne točke dela s pastirskimi psi in diskutirali o izzivih uporabe pastirskih psov v prihodnje.