Ohranjanje velikih zveri je v mnogih pogledih pogojeno s pripravljenostjo ljudi na sobivanje z njimi. Pri delu z različnimi deležniki, ki so na tak ali drugačen način vpleteni v varstvo rjavega medveda, se pogosto srečujemo s slabim razumevanjem različnih pogledov in izkušenj, ki jih imajo posamezniki s to vrsto.

Kot orodje, ki bo v pomoč pri razpravah o varstvu rjavega medveda, smo zato razvili različico igre PlayDecide z naslovom Človek in rjavi medved v Sloveniji. Gre za debatno igro, namenjeno iskanju kompromisov in skupnih rešitev, pri kateri se igralci skozi igro vlog poskušajo vživeti v položaj drugače mislečih soigralcev.

Igro sestavljajo različni tipi kart in igralna podlaga. Natisnete jo lahko na domačem tiskalniku. Primerna je za 4-8 igralcev.

V kolikor se želite preizkusiti v svojih debatnih sposobnostih in poglobiti svoje znanje o medvedih, bomo v začetku meseca marca v sodelovanju z Društvom za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinaridov – Dinaricum organizirali dogodek, na katerem bo mogoče igro preizkusiti. “Turnir” se bo odvil v četrtek, 2. marca 2017 na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete. Več informacij najdete na spletni strani društva Dinaricum

Koncept igre PlayDecide so razvili v okviru evropskega projekta FUND (SiS-CT-2009-230474). Igralni kompleti, prilagojeni na več kot 30 različnih tem, so na voljo v številnih evropskih jezikih.