V petek, 17. junija 2016 je na Turistični kmetiji pri Lazarju potekal Dan odprtih vrat slovenskega čebelarstva.

Čebelar, g. Franc Žerjal, upravlja na turistični kmetiji Pri Lazarju svoj čebelnjak. Gre za lep primer sodelovanja in simbioze med kmetom in čebelarjem. V prihodnje nameravata turistično ponudbo podkrepiti še s programi apiturizma. G. Žerjal v sodelovanju z našim projektom že izvaja tudi medvedu prijazne prakse – ograjuje čebelnjake z električno ograjo in tako prispeva k zmanjševanju konfliktov z medvedi. Zato njegovi čebelji izdelki nosijo oznako “medvedu prijazno”.

Dogodek je obiskal tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki so ga sprejeli lastnik turistišne kmetije – g. Bizjan, g. Žerjal, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije g. Marko Alauf in predsednik Čebelarskega društva Ljubljana Moste-Polje g. Tomaž Svete z ostalimi čebelarji iz društva. Minister Židan je z zanimanjem spremljal tako predstavitev čebelarstva, kot turistične objekte posestva in dejavnost kmetije.

Ministra smo seznanili tudi s projektom LIFE DINALP BEAR, ekoturističnimi akcijami, ki jih razvijamo v okviru projekta ter s podpornimi promocijskimi aktivnostimi projekta. Minister se je na koncu zahvalil obema gospodarjema in poudaril, kako pomembno je delati kakovostno in to tudi predstaviti javnosti.