V projektu LIFE DINALP BEAR se na Zavodu za gozdove Slovenije ukvarjamo tudi s preprečevanjem škod, ki jih na človekovem premoženju povzročajo velike zveri.

Najbolj izpostavljena skupina pašnih živali je drobnica. To so živali, ki nimajo razvitih obrambnih mehanizmov pred zvermi, poleg tega pa je njihovo gibanje omejeno na pašnik. Če zverem uspe priti na pašnik, je škoda neizbežna. Zgodovinsko gledano so pastirski psi, poleg prisotnosti človeka – pastirja – ob čredi, najstarejša oblika varovanja črede pred napadi plenilcev. O njihovi učinkovitosti priča tudi podatek, da so se različne pasme pastirskih psov skozi stoletja oblikovale na različnih koncih sveta in se ohranile vse do danes.

Modernejši pristopi pašne živinoreje so sicer opustili prisotnost pastirjev ob čredi, zato je za črede nujno, da jih varujejo vsaj trije psi. Vzgoja psov pa ni enostavna in predstavlja velik izziv za vse, ki se tega lotijo. V projektu smo se zato povezali s petimi vzreditelji pastirskih psov, ki vzrejajo štiri pasme: kraški ovčar, šarplaninec, tornjak in kavkaški ovčar. S sodelovanjem z izkušenimi vzreditelji smo vzpostavili mrežo kmetov, ki svoje črede pred zvermi varujejo s pomočjo pastirskih psov in so pri tem uspešni. Znanje, ki so ga pridobili z dolgoletno vzrejo in uporabo psov na pašnikih, predajajo naprej »iz prve roke« vsem tistim, ki se odločijo za nakup mladega psa. V projektu smo tako zainteresiranim rejcem drobnice iz delovnih linij sofinancirali 20 mladičev pastirskih psov.

Celotno sporočilo za javnost si lahko preberete tukaj.

Foto: Anita Tomšič