V novembru smo dočakali novo leglo, in sicer na kmetiji Tomšič v Zagorju na Pivškem. Na kmetiji Tomšič imajo veliko izkušenj s pastirskimi psi, ki varujejo čredo ovc pred velikimi zvermi in drugimi plenilci. Lastniki so strastni navdušenci avtohtonih kraševcev – pasma predanega in samozavestnega varuha črede, ki velja tudi za posebnost slovenskega prostora. Z vzrejo kraševcev se ukvarjajo že vrsto let, vzrediteljica Anita pa aktivno sodeluje tudi v Društvu ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije.

Na kmetiji težav z velikimi zvermi nimajo, saj čredo varuje več psov hkrati. V zadnjem mesecu pa se je z novim leglom število psov na kmetiji povečalo. Psička Loti je namreč polegla pet mladičkov: štiri samčke in eno samičko. Loti in oče mladičkov, Itak, izhajata iz delovne linije pastirskih psov, njuno čistokrvnost pa dokazuje tudi rodovnik. Oba psa sta vajena dela z drobnico, kar pomeni, da bodo tudi njuni mladiči verjetneje podedovali lastnosti dobrega delovnega psa.

V projektu LIFE DINALP BEAR z vzpostavitvijo delovnih linij podpiramo uporabo pastirskih psov za varovanje pašnih živali. Projekt zato sofinancira nakup mladičev, ki bodo postali varuhi črede pred velikimi zvermi. Ponosna vzrediteljica Anita pravi, da bodo psički primerni za oddajo v prvi polovici januarja.

Vse rejce živali, ki jih zanima varovanje črede s pomočjo pastirskih psov vabimo, da za več informacij o sodelovanju v projektu LIFE DINALP BEAR kontaktirajo Tomaža Berceta z Zavoda za gozdove Slovenije (tomaz.berce@zgs.si ali 040-601-425). Pogoj sodelovanja v projektu je, da bo pes pri novem lastniku opravljal delo pastirskega delovnega psa na območju razširjenosti rjavega medveda in bo stalno prisoten ob čredi, tako na pašniku kot v hlevu.