Decembra 2016 so se na Kmetiji Sedmak na Pivškem skotili prvi »projektni« mladički pasme tornjak. V leglu je bilo kar devet samčkov in dve samički, od katerih se jih je osem v drugi polovici februarja in v začetku marca pridružilo novim lastnikom. Tam bodo postopoma vključeni v čredo rejnih živali in vzgojeni v delovnega pastirskega psa. Vzgojo in vključitev mladih psov v čredo bomo aktivno spremljali, saj sta prvi dve leti ključni za razvoj lastnosti uspešnega varuha črede pred velikimi zvermi na pašniku. Vlogo svetovalcev bodo prevzeli prav vzreditelji psov, ki imajo na področju dela s pastirskimi psi največ izkušenj. Ti bodo novim lastnikom psov vedno na voljo z nasveti, pri obiskih na terenu pa se jim bodo pridružili tudi strokovnjaki kinologi in koordinator aktivnosti dela s pastirskimi psi v projektu LIFE DINALP BEAR z Zavoda za gozdove Slovenije.

Za prvo projektno leglo pastirskih psov je bilo veliko zanimanja, tako med rejci živali kot pri medijih. Več o pasmi tornjak in o prvem projektnem leglu na Kmetiji Sedmak si lahko ogledate v oddaji O živalih in ljudeh (OGLED), o pomenu pastirskih psov in o delu s kraškimi ovčarji pa v oddaji Ugriznimo znanost (OGLED).

Nova projektna legla pasem kraški ovčar (kraševec), kavkaški ovčar in šarplaninec bodo na voljo tekom leta, zato vabimo vse rejce živali, ki bi radi svojo čredo zavarovali pred velikimi zvermi, da kontaktirajo Tomaža Berceta z Zavoda za gozdove Slovenije (tomazberce@gmail.com ali 040-601-425).

Pogoj sodelovanja v projektu je, da bo pes pri novem lastniku opravljal delo pastirskega delovnega psa na območju razširjenosti rjavega medveda in bo stalno prisoten ob čredi.